Facebook Gençliği, İşe Başlarsa
1995 ve özellikle 2000 yılı sonrası doğan çocuklar, modern ve popüler söylemle Z Kuşağı, çok farklı. Bu çocuklar, daha doğrusu gençler, benim gibi orta yaş grubunda olan kişilerden çok farklı düşünüyor ve hareket ediyor (bu yaş grubuna ait bir gencin babası olarak çok iyi biliyorum).
Öte yandan gençler, ya iş dünyasına girmeye başladı ya bugünlerde işe başlamak üzere ya da yakında başlayacak.
Bu gençlerle ilgili birçok sorun dile getiriliyor. Herkes, bu gençlerle çalışmanın zorluğundan bahsediyor; bu gençlerin iş ortamına ayak uyduramadığından şikâyet ediyor; bu gençlerle yaşadığı zorlukları anlatıyor.
Bu ve benzeri sorunlar varken, bu gençler ile nasıl çalışılacak? Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Zira bu gençlerle çalışmak zorundayız.
Başka bir alternatif var mı?
Her hâlde “çalışacak kimse yok, dükkanı kapatalım” diyecek değiliz.
Bu durumda iş ortamında sürekli çatışma olacak ya da…!!!
Bu gençler, nasıl yönetilecek veya nasıl yönetilmek isteyecek?
Facebook’taki “like , “comment” ve “share” ikonları, gençlerin hayata dair düşüncelerini ortaya koyarken aslında onların doğru yönetilmesi için ipuçlarını da veriyor.
Gençler, «like» ikonu ile «beğenilmek ve takdir edilmek istiyorum» diyor. Onlar için “beğeni ve takdir”, her an olabilir. Günün hangi anında olursa olsun eğer birisi, bu gençleri “beğenir” ve “takdir ederse”, bu gençler, mutlu oluyor. Hoş, Facebook kullanan herkes, eğer bir mesajı veya koyduğu resim beğenilirse mutlu oluyor. Hatta, kendi beğenilerini de bu şekilde belirtebiliyor.
Bu gençler, işi hayatında da her an “beğenilmek” ve “takdir edilmek” isteyecektir. Bu “beğeni ve takdir” “like” ikonuna basmak kadar basit, kolay ve maddi bir şey harcanmadan olabilir. Öte yandan, bu gençleri yönetenler, çalışırken gençlerin anlık “beğeni veya özellikle beğenmeme” tepkilerine de hazırlıklı olmalıdır.
Gençler, «comment» ikonu ile “yorum yapmak istiyorum” ve “fikirlerim var” demek istiyor. Onlar, yorumlarını günün her anında yapabiliyor ve fikirlerini günün her anında dile getirebiliyor.
Bu gençler, işi hayatında da işle ilgili herhangi bir konuda her an “yorum yapmak” ve “fikirlerini söylemek” isteyecektir. Onları yönetenler de “yorumları” dinlemeli, yorumları uygulamalı veya yorumların niçin uygulanmayacağını açıklamalıdır.
Gençler, «share» ikonu ile “paylaşmak istiyorum” diyor ve bunu her an yapabiliyor.
Bu gençler, işi hayatında da her an “paylaşmak” isteyecektir. Yani; “tek başına kalmak veya çalışmak” gibi yanlış kanıların aksine bu gençler, daha fazla takım çalışması(sadece saygı duyduğu değil aynı zamanda sevdiği insanlarla) içinde bulunmak isteyecektir.
Ayrıca gençler, kendilerine ait olan şeyleri paylaşmak kadar başkalarının da bir şeyleri, onlarla paylaşmasını istemektedir.
Bu gençler, onları yönetenlerden “bilgi ve tecrübeni bizimle paylaş, bizim bilgimizi ve tecrübemizin gelişmesine yardımcı ol” diyecektir.
Bu gençlerden şikâyet ediyoruz AMA bu gençleri yönetmeye hazır mıyız?
Son olarak gençleri yöneten ancak henüz Facebook veya başka bir sosyal medyada olmayan veya bunları aktif kullanmayan yöneticilere, bir an evvel sosyal medyada olmalarını tavsiye ederim. Bu, yöneticilere hem gençleri anlamalarını hem de gençlerin, müstakbel yöneticilerini tanıma imkânı tanıyacaktır. NOT: Aman yanlış anlaşılmasın sosyal medyayı kullanma haricinde hiçbir sosyal medya ile başka bir ilişkim yoktur.
Saygılarımla, Oruç KAYA
Bir Yorum Yazın