Islık Çalsanız Oradayız-3
“Islık Çalsanız Oradayız” yazımdan sonra “Islık Çalsanız Oradayız-2” ve şimdi ise “Islık Çalsanız Oradayız-3” yazım. Bu yazılar, serisi çekilen filmler gibi oldu galiba ama derdim, Türkiye için çok önemli bir konuyu tekrar tekrar yazarak gündemde tutabilmek. Zaten başka şeyde elimden gelmiyor.
Daha önceki yazılarımda Çin’i odak noktasına alarak yazıyordum.
Hindistan’da 9-10 Eylül tarihlerinde yapılan 18’inci G20 toplantısında duyurulan ve detayları Beyaz Saray’ın web sayfasında yayınlanan IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), Çin’den sonra Hindistan’ı da odak noktasına almamı zorunlu kıldı.
IMEC Koridoru, Hindistan’dan BAE’ye ve özelikle Suudi Arabistan’a deniz yolu ile gelen ürünlerin Suudi Arabistan’da demir yolu ile Ürdün’e ve sonrasında kara yolu veya demir yolu ile İsrail’in Akdeniz kıyısına taşınarak buradan da deniz yolu ile Pire Limanına ulaşmasını ve sonrasında Avrupa’ya dağıtımını kapsamaktadır.
Aslında ABD’den Çin’e karşı ekonomik baskı sağlamayı amaçlayan böyle bir hareketi bekliyordum ama bu hareketin, Türkiye’yi olumsuz etkileyebileceğini düşünmüyordum. ABD’de, AB’nin Çin yerine Hindistan ile ticaret yapmasını istiyor. Hatta IMEC Projesi, Siyasallaşan Tedarik Zinciri ve Lojistik yazımda ( https://www.o2lc.com/siyasallasan-tedarik-zinciri-ve-lojistik/ ) detaylı yazdığım gibi siyasallaşan tedarik zinciri ve lojistik için güzel bir örnek.
14 yıldır “Çin, OBOR, Türkiye’ye olumsuz etkisi” hakkında yazıyorum ve her ortamda söylüyorum. Bugün de söylüyorum ve artık yarın söylemeyeceğim çünkü iş işten geçmiş olacak. Çin yetmezmiş gibi şimdi bir de Hindistan faktörü çıktı karşımıza.
Türkiye, “Demiryolu ile Londra’yı Pekin’e bağlayacağız” veya “Pekin’den çıkan tren 1 haftada Avrupa’ya ulaşacak” veya “…Pekin’den Londra’ya uzanan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacak” veya “Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerini Avrupa’ya bağlayan Orta Koridorun önemli bir halkası olduk” DEMEK YERİNE “Çin ve HİNDİSTAN yerine Türkiye’yi seçin ve Türkiye’den alın (tedarik edin). Biz, ıslık çalsanız anında geliriz. Size o kadar yakınız” DEMELİ ve BUNUN İÇİN ÇALIŞMALIDIR.
Çin, Pakistan’daki Gwadar ve Sri Lanka’daki Colombo ve Hambantota Limanları ile İran-Irak-Suriye güzergahından veya Doğu Afrika-Kuzey Afrika (muhtemelen Fas) güzergahından Akdeniz’e ulaşmanın yollarını arayabilir.
Türkiye, özellikle Avrupa için en doğru tedarik ve lojistik ülkesidir. Avrupa, enerji hariç üretim ve tüketim için ihtiyacı olan bütün ürünleri (bitmiş ürün, yarı mamul) ve hatta kısmen hammaddeyi Türkiye’den temin edebilir ve bunlar, azami 1 hafta içinde Avrupa’nın her noktasına sorunsuz teslim edilebilir.
Üretim ve tüketim için bütün ihtiyacını Türkiye’den tedarik eden AB, böylece süreyi ve mesafeyi kısaltarak 2050 yılında iklim-nötr kıta olma ve 2030 yılında karbon emisyonunu yüzde 55 azaltma hedefini gerçekleştirebilir. Kısa mesafe ve Kısa süre (daha az bekleme), daha az CO2 emisyonu olmasını sağlayacaktır.
Türkiye, özellikle Avrupa’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla hem üretim hem de lojistik için çok önemli avantajlara sahiptir. Üretim tecrübesi, altyapısı ve kalitesi olan Türkiye, coğrafik konumu destekli tedarik zinciri ve lojistik avantajını çok iyi kullanmalıdır. Hatta (bence) “lojistik destekli tedarik zinciri”, Türkiye’nin geleceği için elimizdeki “tek” avantajı olup bugünler, bunun hayata geçirilmesi için tam zamanıdır.
Türkiye, bu “tek” avantajını iyi kullanmazsa sadece Çin değil bugün maalesef Hindistan ve hatta Fas gibi bazı Kuzey Afrika ülkeleri de Avrupa için Türkiye’nin rakibi olabilir.
Bu konuyla ilgili kronolojik bilgi için “Dünya Tersine mi Dönecek? Tersine Globalleşme (2009)”, “Bardağın Dolu Tarafını Görebilmek (2009)”, Çin Çin (2010)”, “Türkiye bir Tedarik Zinciri Ülkesi (2011)”, “Güzelliğin on Par’etmez, Bendeki Aşk Olmasa (2012)”, “Yine ÇİN ÇİN (2013)”, “Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim (2018)”, “Islık çalsanız oradayız (2020)”, “Coğrafya kaderdir (2020)”, “Islık çalsanız oradayız-2 (2021)”, “Ket Eraç Kitsijol (2022)” yazılarımı okuyabilirsiniz ve ayrıca ABD’nin IMEC duyurusu için https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2023/09/09/memorandum-of-understanding-on-the-principles-of-an-india-middle-east-europe-economic-corridor/ linkine bakabilirsiniz.
Bir Yorum Yazın