Abi ne yapayım! Bir TIR malı boşaltacak yer bulamadım.
6 Şubat depreminde Malatya’ya gitme sebebim, yardım akışının tıkandığı ve yardım malzemelerinin yollara boşaltıldığı haberlerinden ve duyumlarından sonra bir depolama alanı ile yeni dağıtım kanalı açarak akışın hızlanmasına yardımcı olmak ve boşaltılamayan ürünlere depolama alanı sağlamaktı.
Malatyalı dostumuzun sayesinde depolama alanını bulduk. Sonraki gelişmeleri, “Deprem Bölgesine Gittim, Gördüm, Yaşadım” raporumda detaylı yazdım. İlgi duyanlar, https://insights.tirport.com/deprem-bolgesine-gittim-gordum-yasadim/ linkinden ulaşabilir.
Malatya Çevre Yolu üzerinde ve resmî kurumlara giderken yol üzerinde birkaç kamyondan boşaltılan yardım malzemelerini görünce bir şoför meslektaşımın yanına gittim.
Ben: Neden yol üzerine boşaltınız?
Şoför: Malları sardıktan sonra “Malatya’ya gideceksin” dediler. Tako filan hak getire. Birkaç saat uykuyla kardeşimle değişimli buraya geldik.
Şoför: Söylenen adrese vardığımda “yer kalmadı” dedikleri için malı boşaltamadım. Sonra boşaltacak yer bulabilmek amacıyla dolaşmaya başladım.
Şoför: Bir TIR malı nereye boşaltayım? Abi. Sen söyle?
Şoför: En azından yol kenarına boşaltayım ki ihtiyacı olanlar da buradan alsın, diye düşündüm ve irkaç depremzedenin yardımıyla buraya boşaltmak zorunda kaldım.
Malatya’ya gitmeden önce 09 Şubat tarihinde telefonum çaldı. Sosyal medyada “Malatya’ya depo açmak için gittiğim” mesajımı göre bir hanımefendi arıyordu.
Hanımefendi: Malatya’da ve Hatay’da bildiğiniz başka depolar var mı?
Hanımefendi: Kullandıkları depolar, yetersiz kaldığı için xxxx (adını yazmayacağım bilinen resmi yardım kuruluşu) adına Malatya’da depo arıyoruz.
Ben: Malatya için bizim depo olabilir.
Hanımefendi: Deponunuz yüksekliği nedir?
Ben: Depo yüksekliği önemli değil. Uzun süreli mi kalacak? Raf mı koyacaksınız ki? Raf koymanız, birkaç ay sürer. Önemli olan, hızlı akış. Hemen indirip, tasniften sonra dağıtıma hazırlamak önemli. Bunu da zemin istifle yapabilirsiniz.
Bugün Türkiye genelinde maalesef bunun haricinde nerede, hangi özelliklerde, kaç m2 depolama alanı olduğu bilgisine sahip değiliz. Maalesef afet durumunda, afet bölgeleri ile yakınlarındaki bölgelerde mevcut depolar ile depolamaya müsait alanlardan nasıl ve ne oranda istifade edilebileceğine dair de bir sınıflandırma ve çözüm mevcut değil. Deprem sonrası bunun ne kadar değerli bir bilgi olduğu ortaya çıktı. Bizzat yaşadım. Hatta Ticaret Bakanlığı, excel ile bölgdeki depoları tespit etmeye çalıştı.
Aslında kendime kızıyorum çünkü DepOrtak için depolama alanlarını veri tabanına kaydederken Malatya’ya gidememiştim. Gidebilseydim birçok depolama alanını kaydedebilir ve direkt veri tabanına kayıtlı çok sayıda depolama alanı çalışabilirdik.
Bunları yaşayınca Akın Bey, DepOrtak için yazılım ekibinden çok ivedi “depolama alanınızın afet durumunda kullanılmasını ister misiniz?” algoritmasının hazırlanmasını istedi. Böylece afet durumunda depolama alanının ücretli veya ücretsiz kullanılmasını isteyenler, bunu belirtebilecek ve bu depolama alanları, afet durumunda kullanabilecektir.
DepOrtak, artık sadece ticari ürünler veya ev eşyaları için ihtiyaç anında farklı coğrafyalarda saniyeler içinde zahmetsizce depolama alanı bulunmasını sağlamakla kalmayacak olup deprem gibi afet durumlarında da gri depolar dahil depolama amaçlı kullanılabilecek bütün depolama alanlarının da bulunmasını sağlayacaktır.
DepOrtak teknolojisi sayesinde afet bölgesinde veya afet bölgesine yakın sadece lojistik hizmet veren şirketlere ait depolar değil Gri Depolama Alanları olarak tanımladığımız depolama alanı olabilecek her yer, afet durumunda kullanılabilecektir.
Yapılması gereken tek şey, ister lojistik hizmet veren firmaya ait depo olsun ister Gri Depolama Alanı olabilecek bir fabrikanın deposu veya bir AVM’nin otoparkı veya bir futbol stadının otoparkı olsun bunların, DepOrtak teknolojisi ile pinlenerek kaydedilmesidir. Bundan sonrası aynen ticari mal veya ev eşyasında olduğu gibi yardım malzemeleri de DepOrtak teknolojisi ile yönetilebilecektir.
Afet durumlarında ise istenilen bölgelerde, önceden tanımlanmış depolama alanı kapasiteleri, AFAD başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarının koordinatörlüğünde, DepOrtak’ın akıllı platformunun desteğiyle uzaktan konum-tabanlı-gerçek-zamanlı planlaması ve tahsisi yapılabilecek, tüm süreç uçtan uca cepten bile yönetilebilecek.
Bir Yorum Yazın