Siyasi Partilere Açık Mektup

14 Mayıs tarihinde yapılacak seçime girecek olan Cumhurbaşkanı adaylarına ve Siyasi Partilere Açık Mektup (kim kazanırsa kazansın) …

Türkiye’nin lojistiği durursa hem yurt içi hem de uluslararası ticaretimiz durur ve sonrasında her şey yani Türkiye durur (eğitim, üretim, tarım, turizm…).

Bundan dolayı Türkiye’nin lojistiği, “Milli” ve BEKA meselesidir.

Türkiye’nin lojistiğinin çok daha doğru (verimli, etkili, etkin) olması için önerilerim (hayata geçirilmesi ve uygulanması için her türlü desteği vermeye hazırım):

  1. Mevcut “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı” yerine “Lojistik Bakanlığı” kurulmalı (haberleşme, çıkarılarak Haberleşme için örneğin Enformasyon Bakanlığı kurulabilir).
  2. Denizcilik Bakanlığı, kurularak deniz ticareti altyapısı ve deniz kültürünün gelişmesi sağlanmalıdır.
  3. Lojistik Performans Endeksinde ilk 15 ülke arasında olmak için bütün kriterler iyileştirilmelidir.
  4. Dünyaya ve özellikle Avrupa’ya “Türkiye, Tedarik Zinciri ve lojistik ülkesidir.” propagandası için PR çalışmaları yapılmalıdır.
  5. Şoför açığını kapatacak çalışmalar yapılmalıdır.
  6. Lojistik eğitimi, daha fazla pratik esaslı olmalı ve öğrencilerin staj sorunu çözülmelidir.
  7. Lojistik Meslek Liselerine ve Lojistik MYO’lara çok daha fazla önem verecek şekilde eğitim düzenlemesi yapılmalı ve gençler için bunların ilk tercih olması sağlanmalıdır.
  8. Nitelikli lojistik insan kaynağı için lojistik işi özendirilmelidi
  9. Yük taşıyan araçların, yurtiçi taşımalarda beklemesini engelleyecek düzenlemeler yapılmalıdır.
  10. İhracattaki mal akışını hızlandıracak ve özellikle kara sınır kapılarındaki (gümrük kapıları) uzun beklemeyi sıfıra indirecek tedbirler, en kısa sürede alınmalıdır.
  11. Afet lojistiğinin geliştirilmelidir.
  12. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin lojistik hareketi düzenlenmelidir.
  13. Lojistik ile ilgili bütün paydaşların (üretici, satıcı, lojistik ve dış ticaret firmaları) katılımıyla arama konferansı, en kısa sürede düzenlenerek sorunların çözülmesi için ortak akıl oluşturulmalıdır.
  14. Türkiye’deki depoları (3PL ve in-house) kapsayacak yasal düzenleme yapılmalı, bu depoların hepsinin kayıtlı olması sağlanmalı ve “Ulusal Depo Konseyi” kurulmalıdır.
  15. Kamu denizcilik şirketi (D.B Deniz Nakliyatı benzeri) ve filosu (konteyner, Ro-Ro, LPG, LNG) kurularak Pandemi döneminde yaşanan mal akışının kesilmemesi sağlanmalı ve ihracata destek olunmalıdır.
  16. Deniz taşımacılığında kullanılan konteyner ve intermodal taşıma için kullanılan swap body yapımı desteklenmeli ve bunun için düşük faizli uzun dönemli kredi desteği verilmelidir.
  17. Samsun-Ceyhan (Ünye-Yumurtalık) Boru Hattı tekrar gündeme getirilerek Boğaz’dan geçecek petrol ürünlerinin miktarı azaltılmalıdır.
  18. “Tedarik Zinciri Risk Yönetimi Grubu” kurularak 5 yıllık dönemler için risk planlaması yapılmalıdır.
  19. Yurt içi yük taşıma maliyetinin düşürülmesi amacıyla ticari yük taşıyan yetki belgeli araçlar için yakıttaki “ÖTV” oranı, %50 düşürülmeli (sonrasında sıfırlanmalı) ve “KDV” oranı, %1 olmalı ve ayrıca “köprü ve yol” ücretleri, %50 düşürülmelidir.
  20. Türkiye Lojistik Master Planı Raporu (TLMP) gözden geçirilmelidir.
  21. Lojistik ile ilgili bütün faaliyetlerin (kamu ve özel) ve belgeler, mutlaka dijitalleşmeli ve lojistik faaliyetlerin (Grup H’de yük amaçlı lojistik hizmet veren firmalar, üretici, satıcı, dış ticaret vb. firmalar) dijitalleşmesi için sıfır faizli uzun dönemli kredi desteği verilmelidir.
  22. Üretim yapan 50 kişiden az KOBİ’lere, lojistik destek kredisi ve navlun desteği verilmelidir.
  23. E-ticaret yapan 50 kişiden az KOBİ’lere lojistik destek kredisi ve navlun desteği verilmelidir.
  24. İhracat yük taşıması için Türk bayraklı gemi kullanan firmalara navlun desteği verilmelidir.
  25. Yurt içi yük taşıması için demiryolu kullanan firmalara navlun desteği verilmelidir.
  26. Yurt içi taşımalarda swap body kullanımı desteklenmelidir.
  27. Lojistik faaliyetlerin (yük amaçlı lojistik hizmet veren, üretici, satıcı, dış ticaret vb. firmalar) Yeşil Mutabakata uyumu için sıfır faizli uzun dönemli kredi desteği verilmelidir.
  28. Grup H (Nace Kodu) kapsamında yük taşımacılığı ve depolaması hizmeti veren 50 kişiden az KOBİ’lerin gelişimi (teknoloji, yönetim vb.) için sıfır faizli uzun dönemli kredi desteği verilmelidir.
  29. Mevcut demiryolu altyapısı, yük taşımacılığı için Türkiye’nin dört tarafını birleştirecek şekilde en az 3 kat arttırılmalı, demiryolu hareketi kesintisiz olmalı ve uygun fabrikalara demiryolu bağlantısı yapılmalıdır.
  30. Yurt içi yük taşımacılığı için su yolu taşımacılığı kullanılmalı ve gerekirse Türkiye’nin dört tarafını birleştirecek şekilde yapay su yolları yapılmalıdır.
  31. Lojistik Bilgi sistemi kurularak lojistik ile ilgili bütün verilere ulaşılmalıdır.
Bu Yazıyı Paylaş:

Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir